Beskæring

Når det er vigtigt at beskære frugttræer skyldes det flere ting

1.   De frugtbærerne grene skal helst være 2 – 4 år gamle. Derved sikres det at grenen er i fuld vigør, hvilket igen medføre at frugten bliver ensartet i størrelsen og velsmagende.

2.   De frugtbærerne grene skal helst være i plukkehøjde. Træet skal, så vidt det er muligt, holdes i en passende højde så mest muligt frugt kan nås fra jorden.

3.   Træet skal være åbent og lyst. For blomsterknob-dannelsen og for at frugten bliver velfarvet og velsmagende er det vigtigt at træet er åbent for sollys.

4.   Træerne må ikke brede sig ud i rækkerne, og det skal være muligt at plukke de ”inderste” æbler uden store problemer.

5.   Styring af væksten. Når et træ er i balance vil der være en svag tilvækst af nye grene, hvilket giver en let beskæring af træet. Er træet i ubalance ses enten for kraftig eller for svag vækst. I kraftigt voksende træer skal der beskæres yderst forsigtigt da kraftig beskæring medfører kraftig vækst. I svagt voksende træer skal væksten gerne ”boostes”. Dette gøres ved en at beskærer træet med mange, men små klip.